9.10.2013

Arvoituksia metsästämässä

Joku on kysellyt ja huudellut sen perään, että Picchu Macho levynkannessa ja sen symboliikassa olisi ratkaistavana arvoitus. Huhussa taitaa olla salaisuus listamenestyksellekin ja onpa maakuntien geokätköiltä tavattu epätoivoisia etsijöitä eräs levynkansi käsissään.

Itsekin kiinnostuin ilmiöstä sen verran, että päätin testata taiteessa paljon käytettyä matemaattista vakiota arvoituksen ratkaisemiseen. Tai no, matemaattinen vakio on kuivahko nimitys, sillä toiset puhuvat kauneusarvosta ja sopusuhtaisuudesta, luonnollisesta harmoniasta.

Kyse on siis kultaisesta leikkauksesta.

Miten se toteutuu Picchu Macho levyssä ja sisällössä? Löytyykö kultaisen leikkauksen avulla ratkaisu arvoitukseen ja symboliikkahöpötykseen? Esimerkiksi jos otetaan biisi, jonka kesto on about vähän yli kolme minsaa, kultainen leikkaus on jossakin parin minsan hujakoilla. Tai jos vertaa albumin kokonaiskestoon, mikä biisi löytyy kultaisen leikkauksen kohdalta? Tai mikä kannen kuvioista osuu…

Mutta missä lis? Hohhoijaa.

Ei mutta joskus tämä hapatus on jopa pikkuisen pelottavaa – miten se sattuukin niin oikealle kohdalle ja oikeaan jännityspisteeseen. Miksi juuri sanat ”taivaalliset sotajoukot” sattuu kultaisen leikkauksen kohdalle? Tai Tunnelin suun tauko ja se Juffen ihmeääni? How do you do –neronleimauksen breikki ”pääsi oli täynnä…”. Joo, siis about, aina näitä vähän joutuu pyöristelemään. Ja selittelemään ja hakemaan merkityksiä. Mutta silti.

Tämä varmasti avasi kaikille lukijoilleen levynkannen arvoituksen? Tai vähintäänkin laittoi päätä enemmän pyörälle.

– Sakari Antila