27.6.2012

JALKAPOTKUPALLOILUA

Monet ovat varmasti huomanneet, että jalkapallon EM-kisat ovat meneillään ja viimeisimmät ratkaisupelit ovat enää jäljellä näistä turnajaisista. Jalkapallokisoista ja peleistä on monenlaisia mielipiteitä; osa seuraa kaikki pelit tarkasti analysoiden, toiset katsovat pelejä lähinnä niiden viihdearvon takia ja osaa taas ei voisi vähempää koko turnaus kiinnostaa. Meillä Semmareissa löytyy varmaan näihin kaikkiin kategorioihin ihmisiä, eli pelit joko kiinnostaa paljon, jonkin verran tai ei yhtään.

Kesäkeikkojen yhteydessä jalkapallon, tai potkupallon (jota nimitystä vanhempi kansa vielä saattaa käyttää jalkapallosta) pelaaminen on omasta mielestäni yksi mukavimmista tavoista alkaa virittäytyä illan keikkaa varten. Lämmittelypeleissä pelailee yleensä noin puolet kuorolaisista. Kuitenkin kesällä pelaajajoukkioon liittyy usein sellaisia kuorolaisia, jotka eivät muiden keikkojen yhteydessä niin usein välttämättä peliin jouda tai halua liittyä (keksivät muka parempaa tekemistä). Nämä ”siirtoajan umpeuduttua” mukaan tulleet pelaajat kyllä tekevät pelistä kaksin verroin mukavampaa. Kun on enemmän pelaajia, eikä tarvitse juosta koko ajan veren maku suussa on myös enemmän pelikuviomahdollisuuksia. Usein myös nämä harvemmin pelaavat vahvistukset hämmästyttävät meitä muita taituruudellaan ja tempuillaan, ja saavatkin voimakkaita kehotuksia liittyä useimmin potkupalloporukkaan.

Ulkopuolisen silmin pelimme, joka etäisesti näyttää jalkapallolta, saattaa lähemmin tarkasteltuna näyttää lähinnä säälittävältä potkupalloilulta. Jota se kyllä toisinaan onkin, mutta välillä se saattaa jopa muistuttaa jalkapalloksi kutsuttua peliä. Usein tällaisten suurten jalkapalloturnauksien yhteydessä, joku nokkelakinttu-kuorolainen on opetellut TV:stä futis-kikan, jota hän sitten käyttää ja hämmästyttää pelitovereitaan suurten (kateellisten) huokailujen ja kohahdusten saattelemana.

Joukkueiden jakoperusteina meillä on päädytty monenlaisiin ratkaisuihin. Perinteiset tenorit – bassot tai 1 stemma – 2 stemma jaot ovat vaihtuneet myös kepeän kesäisesti; tyhmät vs. viisaat, laihat vs. lihavat, lihavat vs. läskit, pitkät vs. pätkät, saksalaisella autoilevat vs. muut, japanilaisella autoilevat vs. muut yms. Pohjanmaalla keikkaillessa täytyy toki pelata yksi peli POHOJANMAANLAISET vs. muut/savolaiset. Kerran ollaan jopa sorruttu koulumaailmasta tuttuun huutojakoon, mutta tämä jakamistapa aiheutti kuoromme sisällä valtaisia lähes ylitsepääsemättömiä traumaattisia kokemuksia ja toi varsin monella mieleen ikäviä muistoja koulumaailmasta. Pelin jälkeen halukkaat saivat kriisiapua MOBYN sisällä ja traumaattinen kokemus jaettiin ystävien kanssa toisillemme lohdutuksen olkapäätä tarjoten. Yhteistuumin päätimme, ettemme enää koskaan käyttäisi kyseistä jakotapaa joukkueiden valinnassa.

Palaan vielä hetkeksi edellisten jalkapallon EM-kisojen aikoihin, melko tarkalleen päivälleen neljän vuoden taakse. Olimme olleet Saksassa keikalla ja Suomeen palattuamme menimme Rovaniemelle keikalle, sieltä taasen menimme Imatralle keikalle. Luonnollisesti nämä Suomen keikat aiheuttivat melko paljon bussissa istumista. Rovaniemen keikan jälkeinen päivä oli varattu siirtymiseen lähemmäksi Imatraa ja tuolloin ei ollut keikkaa ollenkaan. Aikataulullisesti ei ollut siis kiirettä, muuten kuin jalkapallon EM-kisojen finaalipeli lähetettiin samana iltana. Meidän piti siis ehtiä Rovaniemeltä päivässä Rantasalmen kupeessa olevaan ”Järvisydän” nimiseen paikkaan yöpymään ja katsomaan tuota EM turnauksen finaalia. Tuo bussimatka joka tuona päivänä tehtiin, on kyllä jäänyt minun ja varmasti monen muunkin kuorolaisen mieliin yhtenä hauskimmista bussimatkoista ever!Nauroimme suurimman osan matkasta melkein vedet silmissä, kaikille tyhmille jutuille, ja niitä kyllä riitti ihmeen hyvin noinkin pitkälle matkalle. Lauloimme mm. maakuntalaulut, Seurakunnan punaisen veisukirjan, isänmaallisia lauluja, rakkauslauluja ja eksyi listalle myös muutama ”aikuiseen makuun” suunnattu ralli. Kaikki tämä ja monta muuta hauskaa juttua tuli matkan aikana koettua ja naurettua. Illalla meitä odotti Järvisydämessä valmiiksi lämmitetyt rantasaunat ja mahtava järvinen kesämiljöö. Ravittuina ja saunanpuhtoisina saatoimme alkaa jännittämään EM-finaalia Espanja – Saksa. Ja Espanjahan sen voitti. Kukahan voittaa tänä vuonna? Oma veikkaus: Saksa.

 

Uski – alemman keskikentän vasemman puolen vähemmän puolustava paitsioasemassa oleva hyökkääjä