28.1.2013
LASTEN JA AIKUISTEN LAULAMISESTA
Musiikin tekemisessä tarvitaan ensisijaisesti säveliä joissa on rytmi. Jos tehdään lauluja, tarvitaan myös sanoitus. Kun kappale on oikein onnistunut, sanat ja sävel kulkevat soljuen kuin itsestään, ilman että kumpikaan häiritsee toista. Kevyessä musiikissa toisto on monesti avain kappaleen muistamiselle. Toistetaan jotain rytmistä tai musiikillista elementtiä ja tarvittaessa mukaan liitetään sanoitus jota on helppo laulaa mukana ja sanoitusta toistetaan tarvittaessa useinkin. Populaarimusiikissa on varsin paljon hyviä esimerkkejä kappaleista jotka jäävät ns. soimaan päähän, ja lopulta joistakin kappaleista on tullut ikivihreitä sävelmiä, joita hyvin moni osaa laulaa tai hyräillä.
Itse olen hämmästellyt pienten lasten valintaa tarttua tai olla tarttumatta joihinkin sävelmiin. Mikä tekee jostain laulusta sellaisen, että lapsi intoutuu sen mukana laulamaan? Lastenlaulut ovat usein melko helppoja melodisesti ja rytmisesti, jotta lapsi pystyy helposti osallistumaan niihin. Kevyessä musiikissa laulujen aihe voi olla lapselle vieras, mutta jos kappaleessa on jokin, joka koukuttaa lapsen mukaan laulamaan, niin se on menoa sitten, ihan sama mistä sanoitus kertoo. Kappaleiden nimillä ei myöskään ole väliä, lapset keksivät kyllä itselleen sopivamman uuden nimen. Usein mukaan liitetään varsin estoton ja kohtalaisen näyttävä tanssikoreografia. Tässä joitakin kotoa poimittuja esimerkkejä, jotka lähes päivittäin soivat 2- ja 4-v. lasten toimesta useita kertoja peräkkäin. Mukana on Semmari-tuotantoa, sekä joitain pop-musiikin helmiä.
”Jee jee jee söit” tai “adommaa”
” I don’t mind” /Semmarit
“Pukin rakkaus”
”Rakkaus pukilla” /Semmarit
Whoo-ooo-oo,ront-said-ollieee
”Frontside ollie” / Robin
“Maija-sit-soo taas”
“Faija skitsoo” / Robin
“Alku-soimaan, Alku-soimaan, Ai-jees-rof”
“Alkuvoimaa” /Semmarit
“Tsamppi” (koreografiana lukuisat hypyt)
”Jump” / Van Halen
”Bumba-bumba-buka” tai ”Apinalaulu”
”Oparin aarteet” / Semmarit
”Diip-puuple”
”Smoke on the water” / Deep Purple
“Lai-la-lai—PUM!”
“The Boxer” / Simon & Garfunkel
Semmareilla kiertuekiireet sen kuin kasvavat. Kiertueen järjestelyjen lisäksi bonuksena on tällä kertaa vielä uuden levyn julkaisuun liittyviä asioita. Sähköpostiin tulee lähes joka päivä levyn ulkoasuun liittyviä ehdotelmia. Kuorolaiset kommentoi tai komppaa jotain ajatusta ja pieniä viilauksia tehdään sinne tänne. Onko jokin värisävy oikea? Mikä fonttikoko mihinkin kohtaan? Ovatko kuvat ja symbolit sopivia? Mikä paperilaatu kansiin ja vihkoseen? Tuleeko vihkosta ollenkaan? etc… Uusien kappaleiden opettelu on oma haasteensa ja sovituksia viilataan varmasti ihan viime metreille saakka. Lisäksi koko konserttikokonaisuuden laatiminen ja treenaminen, niin sisällöllisesti kuin visuaalisesti on yhtä aikaa sekä vaativaa, että mukavaa.
On taas mahtavaa lähteä kiertämään Suomea, kun jälleen julkaistaan uusi levy. Edellinen ns. perinteinen levy tuli vuonna 2007, mutta tokihan tuossa välissä on julkaistu Live-levy, 20-v kokoelma ja DVD. Voidaan olla ylpeitä uudesta levystä ja siksi kai voidaan Machoilla Picchusen, kun meissä kaikissa asuu kumminkin se Picchu Macho! 😉
– Uski