28.5.2012

PIENVILJELYÄ

Meinasin tänään käydä Jyväskylän kaupungilta vuokraamallani aarin kokoisella maapläntillämme laittamassa perunat peltoon. Olen harrastanut kesäistä pienviljelytoimintaa jo kolme vuotta ja vuosi vuodelta alkaa homma sujua paremmin ja paremmin. Yhä useampi kasvilajike päätyy oikeasti ruokapöytäämme. Viime kesän suuri onnistuminen oli sipulit. Oli mahtava käydä nyhtämässä sipulit suoraan pellosta uusien perunoiden ja sillin kaveriksi.

 

Perunoiden kanssa on sitten ollut vähän vaikeampaa. Kasvamista saa odotella pitkälle syksyyn. Nostovaiheessa pettymys on suuri, kun eivät sitten näytäkään kaupan perunoilta.Vetisiä ja rupisia. Kyseessä on varmaankin taitamattomuus sekä itse työssä, että lajikkeen valinnassa. Olisikin hienoa saada semmaripostiin vihjeitä siitä, miten perunat saisi nostettua aikaisemmin ja mikä lajike toimii parhaiten. Jospa sitten useampikin meidän pojista saisi kipinän tähän jaloon kamppailulajiin. Nyt on kokeilussa Arielle –niminen lajike. Pussin kyljessä sanotaan, että ”aikainen varhais- ja syysperuna”. En tiedä, miten voi olla samaan aikaan varhais- ja syysperuna…

 

Perunat liittyvät Semmareidenkin historiaan siten, että eräänä kuumana alkukesän päivänä olimme lähdössä keikkamatkalle jonnekin Etelä-Suomeen. Silloin porukassamme lauloi vielä esim. Helsinki-Vantaa kappaleen mainion sovituksen taiteillut Alasen Mika –eli Miksu. Joku oli saanut käteensä päivän Keskisuomalaisen, jossa Miksu antoi torihaastattelussa lausuntoja eri perunalajikkeista. Suosikikseen hän mainitsi puikulaperunan. No, siitä riitti hauskaa vinoilua koko reissun ajaksi…tai oikeastaan juttu puikulaperunoista pompsahteli esiin vielä vuosia myöhemminkin – aina sopivissa yhteyksissä. Luotan siihen, että tässä vaiheessa uraa bändin pojat suhtautuvat perunaharrastukseen jo avarakatseisemmin, enkä usko tulevani enää tämänkään jutun tiimoilta sen kummemmin ”työpaikkakiusatuksi”.

 

Viikon päästä suuntaamme jo perinteeksi muodostuneelle mökkireissulle Pylkönmäen vehreyteen. Meillä on perunoiden lisäksi myös muutamia omasta mielestä nerokkaita biisejä idullaan. Toivottavasti onnistumme jatkotoimenpiteissä ja semmaripadassa porisee syksyn tullen näyttäviä, aikaa kestäviä ja maukkaita tuotoksia.