26.7.2011

KALAJUTTUJA

Kun Semmareiden kesäkeikat ovat menestyksekkään Kiinan reissun jälken paketissa (huom. 1/4 kesän keikoista Kiinassa!), on aikaa miettiä sellaisiakin asioita, joilla ei normaalissa arjessa ylensä päätänsä vaivaa.

Eräs pitkään vaietuista suurista kysymyksistä on se, miksi nykynuoriso kalareissuillaan tempoo merkittävästi isokokoisempia saaliita, kuin oma sukupolveni aikoinaan. Pahaisena kloppina vietin satoja tunteja kalastuspuuhissa. Tulos oli laihanlaista, mutta se ei silloin innokasta kalamiestä lannistanut. Samaa kärsivällisyyttä on ollut ajatus opettaa omallekin jälkipolvelle. Ongelma on vain se, että kala tuntuu nykyään nappaavan huomattavasti terhakkaammin, eikä mitään kärsivällisyyttä siis tarvita. Neljän hätäisen kalareissun tuloksena perikunta on ohittanut oppi-isien (lue allekirjoittanut) saavutukset kuin leikiten -olipa kyse sitten ahvenista tai hauista ja mitattiinpa saavutuksia sitten sentteinä tai kiloina.

Kyse ei tietenkään voi olla eroista kalastustaidoissa, joten nyt on kiire löytää pätevä selitys jostain muusta tekijästä. Tässä muutamia ehdotuksia:

1. Kalastusvälineet ovat nykyään aivan eri luokkaa

2. Vesistöjen lämpötilan nousun johdosta kalat kasvavat huomattavasti entisaikoja suuremmiksi

3. Kalastuksen harrastajat ovat vähentyneet ja kalat saavat rauhassa kasvaa

4. Kaloja istutetaan vesistöihin entistä runsaammin

5. Ihmisten vesistöihin laskemat päästöt ovat vähentyneet parantaen kalojen elinoloja merkittävästi.

 

Näihin seikkoihin kannattaa vedota, jos perikunta menestyy kalastuspuuhissaan mielestäsi kohtuuttoman helposti. Muutenkin lasten kanssa kannattaa tukeutua vanhaan sitaattiin ”ennen oli kaikki joka tapauksessa paremmin”. Kalareissuillakin oli ihan eri tunnelma.

Miten tämä kalajuttu liittyy Semmareiden toimintaan? No, syksyllä valitsemme ohjelmistoon taas uusia kappaleita ja on aika ryhtyä keksimään selityksiä oman kappaleen ylivertaisuuden puolesta. Sitä ennen kannattaa tietysti tehdä tuo kappale. Joskus on kyllä tekemätönkin kappale läpäissyt seulan hyvien perustelujen siivittämänä.

Lähtisiköhän yrittämään isolla uistimella jackpottia vai koittaisiko pienemmällä lipalla varman päälle? Hmmmm…. -Pande